Općina Rugvica je nakon niza odrađenih aktivnosti i projekata, ostvarila najbitnije preduvjete za izgradnju optičke infrastrukture na području općine, a jedan od najvažnijih među njima bio je zamjena drveni i postava betonskih stupova u svim naseljima općine.

Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciji Hrvatske, započeo je prvu fazu projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Rugvice kojim će se za stanovnike na tom području omogućiti brz i kvalitetan pristup internetu. Projektom vrijednim više od 800 tisuća eura obuhvatit će se gotovo 1900 kućanstava na području naselja Trstenik Nartski, Otok Nartski, Novaki Nartski, Čista Mlaka, Struga Nartska, Jalševec Nartski, Nart Savski, Okunšćak, Dragošićka te centar Rugvice do Novaka. U naseljima Hrušćica, Sop, Otok Svibovski te Svibje optičku infrastrukturu provodi drugi operator, A1 Hrvatska.

Bitno je napomenuti kako je ovo tek prva faza projekta, dok će u druga i treća faza obuhvatiti i ostala naselja na području Općine.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije omogućit će stanovnicima na području Rugvice korištenje najmodernijih tehnologija današnjice.

Hrvatski Telekom će izgraditi ODN mrežu (optičku distribucijsku mrežu) što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mreži te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje ovaj projekt obuhvaća.

Izgradnja optičke infrastrukture odvijat će se u fazama te će priključenja korisnika na mrežu biti moguća već kroz tri mjeseca, dok se završetak prve faze očekuje do rujna.