Neposredna blizina grada Zagreba je zasigurno uvjetovala da je ovo područje na kojem su se vrlo rano počele graditi crkve , pa imamo dokaze o postojanju naših sela u vrlo starim crkvenim knjigama. Da se i obrazovanju pridavala pažnja dokaz su izuzetno lijepe stare školske zgrade u Jalševcu Nartskom, Sopi, Oborovu, Rugvici i Ježevu.. Prve zgrade gradile su se već sredinom 19.stoljeća. Danas svi učenici polaze Osnovnu školu u Rugvici. Osim osnovne škole u Rugvici se nalazi i Dječji vrtić.
Tradicijsko sviranje , pjevanje , plesanje i glumu, njegovali su Ogranci seljačke sloge koji su započeli sa djelovanjem 20.tih godina prošlog stoljeća u nekoliko naših sela. Danas na području naše općine djeluju 4 kulturno umjetnička društva.

Tančec ( Nartski Jalševec) i Posavka ( Oborovo) temelje svoj rad na tradiciji ovog dijela Posavine dok Zov zavičaja ( Rugvica ) i KUD Hrvata Bosne i Hercegovine temelje svoj rad na očuvanju tradicije krajeva iz kojih su se doselili.

Vatrogastvo na ovom području također ima dugu tradiciju.Dvadestih godina prošlog stoljeća počela su se osnivati Dobrovoljna vatrogasna društva. Svako društvo je izgradilo svoj Vatrogasni dom.Ti domovi , sada obnovljeni i danas su u upotrebi kao prostor u kojem se organiziraju razna društvena zbivanja. Na području općine djeluje 11 DVD-a: Ježevo, Črnec, Donja Greda, Ježevsko Obedišće , Oborovo, Oborovska Preseka, Oborovski Novaki, Sop-Hruščica, Savski Nart, Rugvica , i Svibovski Otok.

Preko 600 egistriranih sportaša je uključeno u rad sportskih društava. Zainteresirani se mogu baviti nogometom, rukometom,odbojkom, stolnim tenisom, šahom, dvoranskim nogometom ( futsal), borilačkom vješzinom- taekwondo i voze se sportski automobili za utrkivanje U općini djeluje 11 sportskih klubova: NK Rugvica ,NK Oborovo, NK Sava-Sop , RK Rugvica , ŽRK Rugvica , TD Rugvica, ŠK Rugvica , STK Rugvica, OK Rugvica , MNK Rugvica i Off-road klub Rugvica.

Na popodručju općine djeluju i Savski lađari – ekolođško, etnološka ,rekreacijska udruga ljubitelja Save.
Umirovljenici općine organizirani su i djeluju kroz Udrugu umirovljenika a ratni veterani kroz Udrugu ratnih veterana 1991-Hrvatski vitezovi .

Popis udruga koje djeluju na području Općine Rugvica

 

   Popis udruga – Rugvica